Ameland

Activiteiten op Ameland klik hier!

Informatie over Ameland

Ameland is een Waddeneiland met een heel eigen natuur en cultuur en wordt niet voor niets de Waddendiamant genoemd.

Het eiland is 28 kilometer lang en heeft een oppervlakte van 273m2. De inwoners van Ameland zijn verdeeld over vier dorpen, die allemaal tot beschermd dorpsgezicht zijn verklaard: Nes, Hollum, Ballum en Buren.

De dorpen

Hollum

Het dorp Hollum is een levend geschiedenisboek van Ameland. In straten als de Burelaan en de Oosterlaan is de rijke Amelander historie nog springlevend. Niet voor niets is het aangezicht van het dorp tot beschermd dorpsgezicht verklaard.

Ballum

Ballum is, met zijn 350 inwoners, het kleinste dorp op Ameland en het was in de 15e eeuw o.a. de woonplaats van de Cammingha’s, de vroegere vrijheren van Ameland.

Nes

In Nes komt al het goede van het Amelander verleden en heden samen. In het dorp treft u zowel een aantal fraaie commandeurswoningen aan, als ook een modern winkel- uitgangscentrum. De oude kern van dit dorp is gebouwd om de vrijstaande kerktoren uit 1723. Deze toren is niet verbonden met een kerk en diende niet als kerktoren, maar als zeebaken.

Buren

Buren was ooit een dorp van juttende boeren. De gejutte goederen een welkome aanvulling op het karige rantsoen dat de arme boeren van Ameland vroeger verdienden. Tegenwoordig is Buren een dorp met alle moderne voorzieningen zoals leuke kleine winkeltjes, gezellige restaurants en cafĂ©’s.